Umetnost slušanja i uvažavanja

Da li ste se nekada našli u situaciji da se nekome obraćate, a on je potpuno isključen i ne zna o čemu ste pričali? Kako ste se osećali u tom trenutku? Kada se nađete u takvoj situaciji onda shvatite da je mnogo značajnije od pričanja, slušanje sagovornika. Uglavnom se trudimo da savladamo veštine govora, a manje obraćamo pažnju na veštinu slušanja. Pažljivim slušanjem, unapređujemo svoje znanje i vizije, dobijamo nove i korisne informacije. A  najvažnije je da time ukazujemo poštovanje prema osobi koja govori. Ovo važi za interpesonalnu komunikaciju ali i za javne skupove kada smo u publici.

Kontakt očima sa sagovornikom

Pokazuje našu zainteresovanost i pažnju. Kada nekog posmatramo direktno dok govori on ima utisak da ga slušamo pažljivije. Moj sin je imao običaj kad je bio mali da mi okreće glavu prema sebi dok govori da bi ga pažljivije slušala. Deca to rade nesvesno, ali u svakoj situaciji je važno. Naravno ne treba da fiksiramo pogled na govornika već držanjem  tela i pogledom pokažemo da smo zainteresovani.

Slušajte otvorenog uma

Kada nam neko govori, ne treba u trenutku da prosuđujemo i osuđujemo, već da analiziramo. Sa druge strane, svi imamo različit pogled na svet, stavove  i predrasude. Ako nam se ne dopada to što čujemo, u svakom slučaju treba da pustimo sagovornika da završi, razmislimo o tome šta je rekao i kada nam se ukaže prilika odgovorimo.

Ne prekidajte sagovornika

Prekidanje sagovornika je nepoštovanje i šalje mu poruku da prekine da govori. Kada neko govori, on ima u glavi određenu misao koju možemo prekinuti a mi ostajemo uskraćeni za neko novo saznanje.

Postavljajte pitanja kada sagovornik završi

Kada sagovornik završi misao, onda možete postaviti pitanje ili dati svoj komentar.

Zamislite sebe u situaciji govornika

Vaši stavovi i mišljenje o nečemu su važni ali je takođe važno da se stavite u ulogu govornika i da posmatrate sa njegove tačke gledišta. Tako ćete ga bolje razumeti i zapamtiti ono što govori.

Ostanite otvoreni za nova saznanja

Uvek razmišljajte da od sagovornika možete nešto novo da naučite. Zato zadržite pažnju i slušajte šta neko govori.

2 thoughts on “Umetnost slušanja i uvažavanja”

  1. I accept it with pleasure. In my opinion, this is an interesting question, I will take part in the discussion. I know that together we can come to the right answer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *