Vaša strategija je osuđena na neuspeh ako radite ovo!

Zamislite situaciju da treba da napravite strategiju razvoja za narednih 5 godina. Znate metodologiju izrade, možda ste ispitali javno mnjenje i znate koji su problemi koje treba rešavati, imate viziju. Napišete je sami, definišete probleme, ponudite rešenja i izložite je zainteresovanim stranama. Oni će primiti informaciju da ste uradili strategiju i nastaviće se da se bave svojim problemima i svojim poslovima.

Moja prognoza je da je vaša strategija osuđena na neuspeh! Ceo vaš trud i znanje padaju u vodu! Zašto? Zato što u proces definisanja problema i pronalaženja rešenja niste uključili svoj tim i zainteresovane strane. Vaš tim je vaša organizacija ili preduzeće i klijenti. Kod javnih odluka to su zainteresovani politički subjekti, predstavnici medija,  preduzeća, udruženja i građani.

Proces jednog projekta, plana ili strategije  počinje u vašoj glavi na nivou ideje. Verovatno imate viziju, definišete problem i tražite ideje za njegovo uspešno rešenje. Vi ste lider upravo zato što okruženje sagledavate malo bolje od drugih. Problem možete definisati sami i ponuditi rešenje sami, kao što čini većina balkanskih lidera. Oni svoj tim INFORMIŠU o svojim rezultatima.

ŠTA SE DEŠAVA KADA SAMI DEFINIŠETE VIZIJU, PROBLEME I PONUDITE REŠENJA?

Ukoliko sami definišete problem, bez pitanja onih koji u tom problemu učestvuju, vašeg tima i zainteresovanih strana, oni će vam  kao autoritetu aplaudirati ali vaša ideja neće biti u potpunosti prihvaćena i sprovedena,  a za to postoji više razloga:

  1. Najvažniji razlog je to što ostali članovi tima i klijenti nisu učestvovali u kreiranju vizije i  definisanju problema. Možda oni ne vide budućnost isto kao vi. Možda je ono što je za vas najveći problem, za njih u ovom trenutku nevažno ili nemaju dovoljno informacija da je to problem.Vaš zadatak  je da ih ohrabrite i motivišete da zajedno sa vama dođu do kreiranja vizije i  definisanja problema. U ovom procesu i oni vama pomažu da sagledate probleme iz njihove perspektive. Za ovo vam je potrebna veština facilitacije, veštine slušanja, ohrabrivanaja, upravljanja grupom.    
  2. Nerazumevanje – možda ste definisali problem i predložili rešenje a da nisu svi razumeli vaše ideje i ciljeve. Vaša je uloga da kroz komunikaciju objasnite svoju viziju članovima tima kroz njihovu perspektivu. Šta to znači? To znači da svoju viziju ili plan treba da prenesete da vas članovi tima razumeju tako što ćete ih povezati sa zajedničkim vrednostima i onim za šta su oni najviše zainteresovani. Za to vam je potrebna veština javnog nastupa i prezentacije.
  3. Nedefinisane uloge – ovo je posledica toga što niste zajedno sa timom radili na kreiranju vizije, definisanju i rešavanju problema. Zašto? Zato što ne znate koja uloga bi odgovarala svakom članu tima,  jer niste kroz komunikaciju uvideli ko je više ko manje zainteresovan za problem,  ko je zainteresovan za sprovođenje kog dela procesa. Vaša je uloga da slušanjem i empatijom dođete do toga ko je u timu pogodan za određeni zadatak.
  4. Nisu učestvovali u predlaganju rešenja – možda za njih vaše rešenje nije dovoljno dobro,  a to ne mogu da vam kažu ili jednostavno ne osećaju da je taj problem toliko značajan da treba da se aktiviraju. Vaša je uloga da svoj tim dovedete u situaciju da vašu viziju vidi iz vaše perspektive. Za ovo vam je takođe potrebna veština javnog nastupa.  
  5. Nepoverenje – kada proces ne delite sa drugima, uvek se postavlja pitanje šta želite da sakrijete? Kakve skrivene namere imate? Često čujemo komentare, on ima profit od toga, ima neke skrivene namere… To je zato što nisu upoznati sa vašim namerama, nisu učestvovali zajedno sa vama u procesu i vašu viziju ne doživljavaju kao svoju. A vas vide kao nekog ko želi da prigrabi za sebe sav uspeh.
A KAKO SE PONAŠAJU USPEŠNI LIDERI ?

Ono što razlikuje uspešne lidere  od ostalih je što ovom procesu pristupaju na sasvim drugačiji način. Oni ceo proces komuniciraju sa svojim timom i zainteresovanim stranama.

Ukoliko viziju, probleme i rešenja definišete sa zainteresovanim stranama, dolazi do osećaja važnosti svakog pojedinca i onda se aktivno uključuju u proces.

Kada svi članovi grupe definišu viziju, definišu probleme, učestvuju u donošenju odluke, razmišljaju, aktiviraju se, shvataju značaj, osećaju da su i oni zaslužni što je taj problem rešen,  svakako će se potruditi da urade najbolje kako bi se pohvalili da su bili deo uspešnog tima.

Ukoliko primenite koncept komunikacije procesa od početka do kraja, više nikada nećete raditi na neuspešnim projektima i strategijama. Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim, sve institucije, organizacije i preduzeća koja  koriste to što ja nazivam komuniciranje procesa,  postižu dugoročan uspeh. Primenila sam mnogo puta na različitim projektima i u različitim organizacijama i uvek je dalo odlične rezultate.

ŠTA JE POZITIVNO ZA VAS KAO LIDERA U OVOM PROCESU?
  1. Podela odgovornosti svih učesnika u procesu
  2. Lakše prihvatanje ideje i promene
  3. Lakše razumevanje procesa od strane učesnika
  4. Uspešna realizacija

Vi kao lider proces pratite i realizujete ga sa timom. Svako ko učestvuje u procesu, doživljava ga kao svoj uspeh. Kada se veći broj ljudi oseti važnim u donošenju odluka i realizaciji,  imaće mnogo veću motivaciju da radi na postizanju ciljeva. Prenošenje informacija između učesnika je mnogo lakše. Svi se osećaju zadovoljno!

Internet, društvene mreže i online komunikacija ovaj proces mogu dovesti do savršenstva, jer možete u bilo kom trenutku uključiti zainteresovane strane.

Razlog  izbegavanja primene ovog procesa je uglavnom nedostatak veština i to što je potrebno uložiti mnogo više rada i energije u komunikaciju sa svojim timom i zainteresovanim stranama. Zahteva integritet lidera, poverenje i komunikacione veštine.

Zašto je važan? Da bi olakšali sprovođenje strategije, da bi sebi i zaposlenima obezbedili mir i zadovoljstvo na poslu, da bi klijenti bili zadovoljni.

Veštine lidera

Leave a Comment

Your email address will not be published.