Komunikacija je uslov za poslovni uspeh

Sanjate o poslovnom uspehu?

Da li imate viziju sebe i svog posla u narednih 5 godina? Ili bar u naredne 2 godine? Da li svetska ekonomska kriza utiče na vas tako što vas podstiče na razmišljanje o promenama i tera vas da usavršavate nove veštine? Da li očekujete da saradnici mogu da vam pomognu da dođete do novih rešenja? Ukoliko su vaši odgovori potvrdni, na dobrom ste putu.  Lideri u svakoj krizi pronađu način da napreduju! Oni poseduju 12 osobina koje ih čine uspešnima u svakoj oblasti.

1. RAZVOJNI NAČIN RAZMIŠLJANJA

Osobina koja je osnova za sve druge je razvojni način razmišljanja. Uspešni lideri uvek razmišljaju unapred, oni definišu probleme i traže rešenja. Bez takvog načina razmišljanja sve ostale osobine ne mogu da se primene na poslovni uspeh.

2. KREATIVNOST

To je mogućnost  da pronađete rešenje problema kroz rizik. Kreativni lideri preuzimaju rizik bez straha za razliku od fiksiranih lidera koji ne idu ka riziku. Radi se o dobrom poznavanju problema i okruženja i snalaženja u tome – a ne o riziku da uložite ogroman novac u nešto što ne poznajete dovoljno. Fiksirani lideri ne pokušavaju ni jedno ni drugo jer se ne snalaze u problemu. Kreativnost u liderstvu dolazi iz znanja i iskustva!

3. OPTIMIZAM

Uspešni lideri očekuju pozitivne rezultate, oni su pozitivni ka ljudima i situacijama i fokusiraju se na mogućnosti.

4. SPOSOBNOST DA OSNAŽE DRUGE

Uspešni lideri znaju da iskoriste talente i potencijale svakog pojedinca u grupi. Svoj tim osnažuju, pomažu svojim saradnicima, pomažu timu i slušaju. Svaka grupa ili tim imaju različite profesije. Kada se iz različitih uglova sagleda problem dolazi se do najboljeg rešenja. Zato oni imaju puno prijatelja i saradnika!

5. EFEKTIVNA KOMUNIKACIJA

Ključ uspeha jednog tima i jednog lidera je efektivna komunikacija. Slušanje drugih, otvorenost za druga mišljenja, dijalog, prihvatanje sugestija je najvažnija osobina lidera šampiona.

6. EMPATIJA

Dobro razumevanje drugih i kako se oni osećaju, podrazumeva da se stavite u njihovu poziciju. Lideri šampioni su uvek spremni da se stave u poziciju drugih, otvoreni su za  različita mišljenja dok fiksirani lideri uvek teže da se odbrane, ne slušaju druge i nemaju osećaj za druge.

7. SAMOPOUZDANJE

Samopouzdanje je verovanje u sebe i svoje sposobnosti da mogu da dostignu ciljeve. Lideri su uvek spremni da pokušaju nešto novo, nepoznato, za njih je to izazov.

8. ODLUČNOST

Spremni su da preuzmu odgovornost iako odluke donose zajedno sa timom. Oni su usmereni na ostvarenje cilja a ne na svoju ličnost. Za razliku od fiksiranih lidera koji brinu o tome kako će oni sami da donesu odluku i da li će dobiti pohvale.

9. ODMERENOST

Oni nemaju potrebu da izazivaju pažnju, uvek su otvoreni za dijalog, ne hvale se ličnim uspehom već uspehom tima. Odmerenost podrazumeva visok nivo integriteta!

10. ODGOVORNOST

Kreativni lideri najviše očekivanja imaju od sebe, imaju razvijenu ličnu odgovornost i uče iz grešaka. Nikada ne krive druge za neuspeh. Za razliku od njih fiksirani lideri uvek optužuju druge za svoje neuspehe.

11. STRATEŠKI NAČIN RAZMIŠLJANJA, VIZIJA

Pravi lider planira i razmišlja dugoročno. On dobro analizira svoje sposobnosti, svoj tim, prilike u okruženju i ne prepušta slučaju svoje planove, već ide u susret izazovima. On ima viziju koje veštine treba unaprediti i kakve promene napraviti u timu. Za razliku od njega fiksirani lider prinuđen je da reaguje na situacije koje ga zadese.

12. LIČNI RAZVOJ

Moderno doba donosi stalne promene, ako niste spremni da se usavršavate, da radite na ličnom razvoju, da prihvatite novo vreme, zaostajete. Uspešni lideri konstantno uče i usavršavaju svoje znanje i veštine. Oni redovno obogaćuju svoje znanje i uvek su dva koraka ispred drugih. Zato nemaju potrebu da brane svoju poziciju ponižavajući članove tima.   

Ukoliko posedujete prvu osobinu, razvojni način razmišljanja, vi već imate želju za usavršavanjem, napredovanjem i rešavanjem problema. Uz usavršavanje veština biće vam lako da unapredite neke nedostatke koje vas sprečavaju da postignete uspeh kakav očekujete.

Leave a Comment

Your email address will not be published.