VEŠTINE PREZENTACIJE

Lekcija 4. Govor, poruka, struktura

U ovom videu, naučićete elemente govora, kako kreirati glavnu poruku govora, ključne tačke govora i kako govor pretvoriti u strukturu.

Pre govora

U odnosu na cilj govora definišite glavnu poruku / prodaja, uveravanje, motivacija/. Odredite ključne tačke.  Napišite činjenice i dokaze koji potkrepljuju vaše tvrdnje/ ključnu tačku/.

Poruka govora

Ključne tačke govora čine glavni deo govora. One su sačinjene od činjenica i dokaza koji podkrepljuju vaše tvrdnje. U zavisonosti od dužine govora odredite jednu ili pet ključnih tački koje ćete povezati u logičnu celinu.

Govor

Svaki govor ima tri dela: uvod, glavni deo i zaključak.

Uvodni deo govora treba da stvori pozitivan utisak i da privuče pažnju. Treba da bude aktuelan, efektan, neočekivan, zanimljiv i ličan.

Prvih 30 sekundi je presudno za stvaranje utiska, to je takozvani halo efekat. Pažnja se može izazvati na različite načine ali prvenstveno najavom zašto je u interesu publike da vas sluša.

Glavni deo govora treba  da sadrži argumente, podatke i dokaze  koji su neosporni, dokazivi, tačni.

Završni deo govora treba da bude efektan jer se često po njemu pamti celo izlaganje.

 

Uvod i zaključak zajedno treba da čine 1/5 govora. Uvodni deo treba da zaintrigira publiku dok završni deo treba da bude efektan, emotivan i da pozove na akciju.

VEŽBA

1.Objasnite deci svoju ideju

Ova vežba se odnosi na prenošenje vaše poslovne ideje u što kraćem i jednostavnom roku. Deca imaju mnogo manje iskustva u stvarnom svetu nego odrasli i za njih su potrebne pojednostavljene ideje - što znači da morate ukloniti sve  zvučne i nepoznate reči i duge rečenice. Preokret je u tome što ćete, iako ćete pojednostaviti govor, zapravo kreirati govor koji nosi više značenja. Upotrebite ovo da biste se navikli na korišćenje jednostavnih, sažetih fraza.

2. Napišite svoje ključne tačke

Pisane vežbe pomažu vašem umu da vizualizuje i apsorbuje informacije bolje od vežbi govora. Vaš govor  vam može zvučati sjajno u glavi kada ga glasno izgovarate, ali kada to napišete, otkrijete da možda zaboravljate neku ključnu  tačku ili da jednu od ključnih  tačaka nije potrebno da uključite. Na papiru iscrtajte glavne tačke vašeg  govora  i koristite to kao platformu za poboljšanje govora.

3. Vežbajte kratke razgovore

Kratki razgovori su pozitivan pomak u uvežbavanju veština komunikacije pa i prezentacije.  Sa nepoznatim ljudima započnite kratak razgovor o vremenu, o nekom događaju ili komadu odeće koji nosi. Da biste stekli bolji osećaj za ritam i lepotu kratkih  razgovora, vežbajte ih svakodnevno. Odaberite različite stilove govora i vežbajte.

4. Eksperimentišite sa varijacijama

Ne praktikujte da upotrebljavate isti rečnik i iste obrasce govora. Na kraju ćete zvučati kao robot. Umesto toga, namerno se igrajte sa različitim rečima, različitim frazama i različitim ključnim tačkama uopšte. Ovakav oblik vežbanja sprečava onaj robotski, preispitani zvuk i čini vas  prirodnijim govornikom.