Kako prepoznati manipulaciju?

  Kada nekoga uveravamo, onda želimo da on usvoji nova verovanja, da promeni mišljenje ili da se aktivira. Kada neko želi da po svaku cenu natera nekoga da mu veruje ili kupi njegov proizvod, koristiće sve metode da utiče na emocije druge strane. Naravno, uklopiće i neku logičnu priču, protkanu emocijama kojom će ga ubediti da je to najbolje za njega. Svojom pričom ubediće ga da će biti bogatiji, lepši,zdraviji, pametniji, mlađi ako ga posluša.

Veliki broj prodavaca robe ili ideja ima za cilj upravo da raznim metodama manipulacije utiče na ponašanje ljudi, koristeći različita sredstva, od dezinformacije do sofisticiranijih metoda manipulacije koji se ne mogu odmah uočiti. Ove metode najčešće se koriste prilikom prodaje određenih proizvoda u marketinškim kampanjama i često u političkim kampanjama. Iza svake informacije o proizvodima koji su zdravi ili izazivaju rak, stoji interes prodavca informacije ili proizvoda. Primarni cilj je profit a ne vaše zdravlje!

Ovakve situacije su česte i u interpersonalnim odnosima, na poslu ili u ljubavnim vezama. Bolje je da na vreme otkrijete manipulatora jer nikada nećete biti sigurni kada govori istinu a to vodi do vaše nesigurnosti.    Umetnost dezinformisanja svodi se na prerušavanje lažne informacije u „istinitu“, kojoj se bespogovorno veruje. Najčešće se prilikom manipulacije, govornik služi rečima i gestovima koji utiču na emocije onoga ko sluša, a manje na racio.  Poruka se ponavlja više puta u toku govora, govor je agresivniji, brži i ne daje se mogućnost slušaocu da racionalno rasuđuje. Govor je obogaćen raznim neverbalnim simbolima, odećom, opštim izgledom i gestovima.

Uveravanje i manipulacija se razlikuju u tome što oni koji uveravaju ne kriju svoje namere i ostavljaju slušaocu prostor da reaguje onako kako misli da treba, dok manipulator skriva svoje prave namere. Manipuliše se tako što se uskrate neke važne činjenice pa se slušaoci dovode u zabludu i dolazi do pogrešnog zaključka ili se skreće tema i koriste neki termini nepoznati publici.

Najjednostavniji način da otkrijete da li neko manipuliše vama je da procenite svoju emotivnu reakciju. Ukoliko ste u toku slušanja počeli emotivno da reagujete (strah, ljutnja, sreća…) preispitajte još jednom ono što ste čuli i probajte da nađete logiku u tome što je rečeno. Moj savet je da ne koristite metode manipulacije jer se one ipak u jednom trenutku prepoznaju i gubite poverenje dugoročno.Naučite da argumentima uverite ljude da su vaša ideja ili proizvod zaista kvalitetni. Za to vam je potreban autoritet, znanje o temi, stav, poverenje, logičko argumentovanje, emocije ali sve u dobroj meri.

Leave a Comment

Your email address will not be published.