KAKO DA STRES PRETVORITE U ENTUZIJAZAM?

Verovatno vam se dešava da ste pod stresom pre nego što počnete da govorite pred publikom i da neprekidno mislite o tome kako da uklonite tremu u potpunosti. Trema ima pozitivan efekat jer vas drži budnima sve dok ne dođe do situacije da vas blokira i ometa da predstavite ono što želite. Ukoliko naučite da upravljate stresom i tu negativnu energiju, preokrenete u pozitivnu, bićete veoma uspešan govornik u bilo kojoj situaciji.

Prihvatite tremu

Ukoliko nemate tremu, to bi značilo da vam nije stalo ili ste lišeni entuzijazma. Većina ljudi želi u potpunosti da ukloni tremu, a u stvari boreći se sa njom oseća stalno nezadovoljstvo i pojačava je. Prihvatite da je trema nešto normalno i da će nestati u trenutku kada ostvarite prvi pozitivan kontakt sa publikom. Kažite sebi: ” To je normalno i ne moram da pokušavam da se toga rešim”. Videćete da će posle izvesnog vremena vaše nezadovoljstvo nestati.

Preokrenite negativnu energiju u pozitivnu!

Verovatno ste uznemireni jer vam je stalo da prezentacija uspe! Važno vam je da uverite publiku u svoje ideje i u tome što ste uzemireni nije ništa loše. Umesto da razmišljate o negativnim posledicama, razmišljajte da vam ta energija može pomoći da budete efikasniji kada govorite.

Preokrenite taj višak energije u entuzijastičan govor, širok osmeh, efektivan govor. Važno je samo da razmišljate da vaša negativna energija postane pozitivna i da je iskoristite na najbolji mogući način. Pretvorite negativno uzbuđenje u pozitivno i videćete rezultat. Kada ste prešli u pozitivno stanje veoma je važno da izbrojite do 3 i nastavite da govorite! Vaš pozitivan stav doprineće da vas publika pozitivno prihvati i ostvarićete bolji kontakt. Posle toga biće sve lako. Jedna od najboljih metoda je da na početku koristite humor ukoliko vam tema to dozvoljava.

Leave a Comment

Your email address will not be published.