KAKO DA PREVAZIĐETE STRAH OD ZABORAVLJANJA TEKSTA?

Znam da je jako neprijatan osećaj kada izađete pred publiku, kažete dve rečenice i počne da vas hvata panika šta je sledeće. Imate ogromnu odgovornost prema publici, prema onome o čemu govorite a u trenutku dođe do toga da imate blokadu ili vam se sve informacije pomešaju, pa ne znate kojim redosledom da govorite.

Ovaj problem se lako rešava određenim vežbama i pripremom. Prvo što treba da uradite kada vam se ovo dogodi na sceni je da prekinete negativan ciklus misli. Napravite šalu na račun zaboravljanja, publika će se nasmejati i opustiće vas a vi ćete imati vremena da sredite misli. Možete napraviti i pauzu u govoru da razmislite o tome što govorite. Pauze u govoru nekada imaju veoma pozitivan efekat jer drže pažnju publike. Ako baš ne možete da se setite teksta, improvizujte. Počnite da postavljete pitanja publici u vezi sa temom, a onda dajte odgovore. Sigurno ćete se opustiti i vratiti u kolosek.

Vežbe za pamćenje teksta

Pre nego što krenemo sa vežbama, zapamtite, vaša publika ne zna redosled vašeg govora. Možete ga izmeniti, nešto dodati, nešto oduzeti, važno je samo da to što govorite ima smisla.

Smanjite paniku

Kada se osećate opušteno i samouvereno smanjićete pritisak i misli koje vas okupiraju oko zaboravljanja teksta. Ne smete da dozvolite da se upletete u krug negativnih misli. Držite telo pravilno, ruke pored tela, otvorene na gore, i uz osmeh se obraćajte publici. trudite se da ne razmišljate o negativnim stvarima.

Doživite svoj govor

Kada pripremate govor, trudite se da ne učite napamet, već doživite i vizualizujte ono o čemu treba da govorite. Doživljaji se mnogo lakše pamte a lakše će vam biti i da se snađate ukoliko izgubite planirani redosled.

Pamtite ključne poruke a ne ceo tekst

Umesto da učite ceo tekst napamet, napravite spisak važnih stavki u govoru i zapamtite njih. Zato je važno da u toku pripreme govora imate redosled, uvod, glavni deo i zaključak. Trudite se da memorišete samo glavne poruke govora.

Doživite svoj javni nastup kao razgovor

Kada publiku doživite kao nekog svog bliskog prijatelja, ovaj strah će se smanjiti i nestati. Kada razgovarate sa prijateljima i kada zaboravite neku misao, verovatno pomislite ” Ma Nije ni bilo važno”. Tako je i u javnom nastupu. Verovatno ono što ste zaboravili da kažete nije bilo važno.

Obavezna pitanja nakon govora

Ukoliko ste nešto važno ispustili da kažete, pitanja koja će vam publika postavljati nakon govora, vratiće vas na ono što je važno i imaćete priliku da to ispravite. Publici će biti interesantno da učestvuje u dijalogu sa vama. Ovaj strah se najbolje rešava vežbanjem i čestim govorima pred publikom. ne brinite, svi mi zaboravljamo, samo ne dozvolite da vas to blokira.

Leave a Comment

Your email address will not be published.