Za smeh se kaže da je najjače oružje pri prvom susretu i stupanju u komunikaciju. Smeh je znak opuštanja i može da se proširi na gornji deo tela ili celo telo. Fiziologija osmeha je značajna jer se u toku smeha oslobadja endorfin, smanjuje se bol i stres.
U retkim situacijama može da pokaže slabost osobe, npr. vladara, a veoma je važan na početku komunikacije kada se ostvaruje kontakt sa publikom.Prirodni osmesi su uvek simetrični i proizvode bore oko očiju i usta dok lažni osmesi teže da budu samo gestovi. Neke osobe su po prirodi vesele i druželjubive pa nemaju problema u uspostavljanju pozitivnog odnosa sa publikom. Druge možda nisu obratile pažnju na važnost osmeha i mogu da ga prirodno upotrebe u komunikaciji. Veoma je važno da nikako ne glumite dobro raspoloženje ukoliko se tako ne osećate jer u suprotnom možete ličiti na klovna. Publika veoma dobro proceni da niste iskreni.
 Lažni osmeh se javlja brzo, fiksiran je duže od prirodnog osmeha i ne oslikava se na očima. Oči ostaju bez nabora. Ovaj osmeh ukazuje na potisnuto nezadovoljstvo ili neki prinudni sporazum o nečemu.Ukoliko se pred publikom osmehujete stisnutim usnama u pravoj liniji, to ukazuje na tajnost, odbojna osećanja. Publika će protumačiti da nešto želite da sakrijete.Još jedan primer lažnog osmeha bi bio ako ste uvežbali osmeh spuštenom vilicom. To je uvežban osmeh neiskrenih osoba. Koriste ga političari i govornici da bi izazvali vesele reakcije publike.Važno je da zapamtite da treba biti što prirodniji . 
 Ako vam nije do smeha bolje ostanite ozbiljni jer u suprotnom publika vam neće verovati.
Photo: Pixabay

Leave a Reply