Da li ste nekada u toku govora pred publikom osetili da vam se grlo zatvara i da gubite kontrolu nad svojim glasom? Ovo je veoma neprijatan osećaj i često se javlja kada ste pod velikim stresom. Mišići se pod dejstvom adrenalina kontrahuju i sprečavaju da jasno i glasno govorite. Onda se još više uspaničite i krug pakla počinje. Zato ne paničite jer rešenje postoji i ono je veoma jednostavno.

Jedan od glavnih uzroka podrhtavanja glasa je nepravilno disanje. Zato je potrebno da na kratko zastanete, udahnete duboko, malo zadržite dah i izdahnete. Ta pauza u toku govora neće biti primetna publici toliko a vi ćete se opustiti i nastaviti dalje.

Druga stvar koja vas može ometati da tečno govorite je ako govorite glasnije nego što je to u vašoj prirodi. Zato ton glasa prilagodite da vama bude prijatno dok govorite.

Ukoliko vam se suše usta, uzmite malo vode i nastavite. Veoma je važno da se opustite, pravilno držite telo i pravite dovoljno pauza dok govorite. Dišite normalno i sve će biti u redu! Preporučujem da pre nego što izađete pred publiku, vežbate govor pred ogledalom dok se ne osetite sigurnim.

Leave a Reply